"לא חייבים לגזור את כרטיס האשראי", טוענת רותי שרון, יועצת ומרצה לכלכלת המשפחה, "רבים נמנעים מייעוץ כלכלי רק בגלל החשש שיאמרו להם לוותר על כרטיסי האשראי ולעבור להתנהל במזומן. אז זהו, שלא חייבים. לדעתי גזירת כרטיסי אשראי יכולה להיות רק במקרה של מספר כרטיסים רב או כפתרון ביניים, אבל לא כפתרון לטווח הארוך. בעידן המודרני לכרטיסי האשראי יש יתרונות רבים, מבחינת נוחות השימוש ותיעוד העסקאות, וכדאי ללמוד כיצד להשתמש בהם בתבונה וכיצד לעמוד בפיתויים".
שרון מונה את החסרונות והיתרונות של הכרטיס:
דוחים את התשלומים לפעם אחת בחודש בתאריך קבוע היתרון: מאוד נוח מבחינה ניהולית. החיסרון: אנחנו נוטים לשכוח את מה שכבר קנינו ומופתעים מהסכום הגבוה בתדפיס החודשי.
אפשר לרכוש מוצר או שירות יקר ולפרוס לתשלומים היתרון: אפשרות לרכוש מוצרים יקרים ולא לשלם עליהם את כל הסכום בבת אחת. החיסרון: אם זה הופך למנהג קבוע, אנחנו רוכשים מעבר ליכולת.
הנחות בבתי עסק היתרון: משלמים פחות על מוצרים ושירותים. החיסרון: מתפתים לקנות דברים שלא ממש צריכים.
הלוואות נוחות היתרון: נוח מאוד לקחת את ההלוואה. גולשים באינטרנט מהבית, מקליקים פה ושם ומקבלים הלוואה של כמה עשרות אלפי שקלים ישירות לחשבון תוך 48-24 שעות. החיסרון: הריביות על ההלוואות הללו בדרך כלל גבוהות ולא אטרקטיביות באמת כפי שחברות האשראי מציגות זאת.
אז מה עושים בכל זאת?
מתנהלים לפי תקציב מתוכנן. אם הרכישה מתבצעת בהתאם למסגרת התקציב, זה כבר פחות משנה אם היא במזומן או בכרטיס האשראי.
מצמצמים את מספר כרטיסי האשראי. ריבוי כרטיסים גורם לעלייה בהוצאות, תשלום כפול של דמי חבר ואיבוד שליטה.
לא משלמים בתשלומים על הוצאות החוזרות ונשנות כל חודש, כמו קנייה בסופרמרקט.
נמנעים מעסקאות תשלומים בקרדיט. אלו תשלומים שעליהם משלמים תוספת ריבית שהיא בדרך כלל גבוהה.
מרכזים את הוראות הקבע לכרטיסי האשראי ולא לחשבון העו"ש, כדי לחסוך את העמלות על הפעולות הללו.
נמנעים מפריסת התשלום החודשי לסכום נמוך ומדחיית יתרת התשלום למועד מאוחר יותר בכרטיסי האשראי החוץ בנקאיים (מתגלגלים). זוהי דרך הרסנית ליצירת כדור שלג של חובות שגדלים ותופחים.
פתרונות ביניים:
פתרון משולב של כרטיסי אשראי ומזומן: את ההוצאות הקבועות כמו חשמל, ארנונה, דלק, וכדומה מבצעים בכרטיס האשראי. מכינים מעטפות מזומן להוצאות משתנות שקשה לנו לשלוט בהן, כמו קניות בסופרמרקט, בגדים, מסעדות ואוכל בחוץ וכו'.
כרטיס חיוב (debit): עוברים להשתמש בכרטיס שבו חשבון הבנק מחויב בתאריך העיסקה ואין דחיית תשלומים. מעין תשלום במזומן, בלי הצורך להסתובב עם שטרות רבים בארנק.
כרטיס נטען pre-paid: כרטיס שנטען בערך כספי מוגדר בעת רכישתו. על הכרטיס מוטבעים מספר ותאריך בלבד, והוא אינו מקושר בדרך כלשהי לחשבון בנק או לאדם שמחזיק בו. כלי מצוין לשליטה מדויקת על ההוצאות.